fredag den 28. februar 2014

Nissan LEAF (2012) - Anmeldelse

Nissan LEAF (2012) - Anmeldelse

Så fik jeg taget mig sammen til at få skrevet lidt om min egen bil, jeg har da fået skrevet en del omkring den, men en decideret gennemgang og anmeldelse har jeg vist ikke haft gang i. Jeg vil her prøve at gennemgå den efter de samme punkter som mine anmeldelser af de andre elbiler, for at gøre det nogenlunde sammenligneligt. Vi havde længe ventet på Renault ZOE, så vi kunne prøve den inden vi valgte elbil. Men da ZOE ikke kunne leveres før sommeren 2013, blev det LEAF der blev vores første elbil. Dette er vi også rigtigt glade for idag.

Nissan LEAF


Forsæderne

Jeg syntes der er god plads i bilen, man sidder ikke og gnubber skuldre med passageren, og der er også god plads ud til dørene. Nissan LEAF er jo også at betegne som en lille mellemklasse bil så det har selvfølgelig også noget at sige med pladsen. Der er også fint med benplads også selvom du ikke kører forsæderne helt tilbage. Der er dog ikke opbevaringsplads under forsæderne, da batterierne i bunden af bilen har fået lov at fylde denne plads ud.

Interiøret i LEAF'en


Bagsæderne

Da sæderne foran ikke behøver at være kørt helt tilbage, betyder det også at der er mulighed for et lidt mere voksent publikum på bagsæderne hvis man nu skulle have brug for dette, men hvis man er en høj person så kan det godt mærkes at gulvet er lidt højere på grund af batterierne. Til de yngre passagerer er der både ISO-Fix og Top-Teather på de to af de tre bagsædepladser. Noget jeg også er glad for, er at der er splitbagsæder, så det er muligt at lade autostolen blive i bilen, selvom vi skal fragte noget der er lidt større.

Bagsæderne, med autostol monteret


Baggagerum

Der er også god plads i bagagerummet som er på 330 liter, det skal dog siges at opladeren til bilen, som ligger lige bag bagsæderne optager en del plads i bunden af bagagerummet. Indretningen af både baggagerummet og bagsæderne, gør desværre at det ikke er muligt at lave bunden helt plan når man skal fragte rigtigt store ting. Men til de mest almindelige gøremål er der faktisk rigtig god plads på helt op til 680 liter. Selv uden at man lægger sæderne ned er det faktisk muligt både at fragte klapvognen eller barnevognen rundt uden problemer.

Baggagerummet med splitsædet lagt ned.


Køreegenskaber

LEAF er udstyret med 109 HK, som også gør at den føles rigtig hurtig i optrækket. Ligesom ZOE er batteriernes vægt godt fordelt i bunden, og LEAF'en ligger derfor også godt på vejen og i svingene. Den er også godt afbalanceret i styrtøjet så bilen ikke føles så tung som de næsten 1.650 kg. den vejer med 1 passager.


Instrumentbord

Der er to digitale skærme i LEAF'en som giver dig de informationer man normaltvis får fra analoge skiver. Den øverste skærm over rattet, giver information omkring hastighed, tid, og grader udenfor, desuden har den en indikator til venstre der fortæller om hvor godt du kører, jo mere fyldt "halvmånen" er jo bedre er kørslen, og den bygger så grantræer op alt efter hvor godt du har kørt. Nok mest en "sjov" japaner gimik. 


Det nederste display som er bagved rattet, viser hvor varmt eller koldt batteriet har det (venstre), hvor meget der er tilbage på batteriet (højre), hvor højt forbruget eller regenerationen er lige nu (øverst), hvilket gear bilen står i sammen med triptæller (nederst), og i midten kan man selv vælge mellem nogle forskellige display, hvor jeg har valgt at få information omkring driftsøkonomien som vises simultant i kWh/km. Så har jeg altid muligheden for at justere min kørsel så den ligger så lavt som muligt, informationen på ø0,15 er gennem hele bilens levetid, som jeg forstår det (for den ændre sig nærmest aldrig mere).


I midten sidder konsollen med kontrollen af airkondition og klimaanlæg, sammen med den indbyggede navigation, og noget jeg godt kan lide er at den kan deles op og vise to oversigter på samme tid, så man ligesom kan få et større overblik over hvor man er og hvor man er på vej hen samtidig.


En anden visning jeg også syntes om at bruge, er energi informationsskærmen, her viser den hvor meget du lige nu bruger af energi fra motoren, klimaanlægget, og andre ting. Så man derved kan holde øje med sit forbrug mens man kører.


Mellem sæderne sidder gearstangen og håndbremsen, begge er gjort simple og nemme at betjene, og forstå.
Sætter du gearstangen mod venstre og frem sætter du den i bakgear, sætter du den til venstre og bagud sætter du den i D (drive), og en enkelt gang mere til venstre og bagud, går den i ECO, som giver højere regenerering af bremser, og langsommere acceleration, hvilket stadig er nok til at lave overhalinger.




Følelser

Jeg syntes LEAF'en er en dejlig bil, som jeg ikke vil være foruden. Bilen er utroligt lydløs, dækstøjen er lidt højere end i Renault ZOE, men til gengæld er der mindre vindstøj under kørslen, det gør kørslen meget behagelig. Der er ligeledes god plads til både fører og passager, som også er medvirkende til at give den afslappende følelse af køreglæde.



Opladningsmuligheder

Nissan LEAF kommer med to typer stik, et J1772 til langsomladning op til 3,7 kW og et CHAdeMO stik til hurtigladning med op til 50 kW. Langsomladning foregår for det meste derhjemme og tager en nats tid at lade bilen op til 100%, bilen bliver også leveret med et "bedstemor kabel" så det er muligt at lade alle steder der er en stikkontakt med 10 Ampere, hvilket er en ret rar mulighed. Med hensyn til hurtigladning er der allerede nu et netværk af CHAdeMO ladere, som er godt fordelt rundt omkring i landet. Så det er ikke et større problem at komme rundt, og ved hurtigladning venter man kun en halv times tid for at få ladet bilen op til de omkring 80%. Ladenetværket bliver løbende opdateret, selvom der dog ikke er kommet nogle nye CHAdeMO standere op det sidste halve års tid, så kan i stadig følge med på min egen side her, om der skulle være kommet nogle nye standere til.


Til Venstre ses CHAdeMO-stikket og til højre er det J1772-stikket





Konklusion

Jeg vil slutteligt sige, at nu har jeg selv haft bilen i lidt over et år, og den har helt klart levet op til forventningerne. De ting jeg især er glad for, er den nøglefri betjening, at man kan forvarme den fra telefonen, og den rolige og stress-fri kørsel man har. De ting der kan genere er småting som at åbningen af ladedækslet kun foregår inde fra bilen, og at man burde kunne fjerne informationen på displayet længere tid end at man skal trykke ok hver gang man sætter sig i bilen. Og selvfølgelig som alle andre elbiler, kunne det også være rart at kunne få påmonteret et træk Men grundlæggende er vi rigtigt glade for at vi valgte denne størrelse elbil, det passer godt til vores behov, som mindre børnefamilie. Men glæden ved LEAF'en er stadig så stor at hvis muligheden byder sig, så skal bil nummer 2 også skiftes ud til en elbil. Men her er vores kørselbehov bare ikke stort nok endnu. Ser vi på brugtpriserne for LEAF, ligger de allerede nu rigtigt godt for første gangs elbil købere. Endelig vil jeg sige til dem der overvejer at købe en LEAF så kan man nu købe den helt ned til under 180.000 kr. for en 2012 model, der kommer med et udstyrniveau der ligger omkring det du får i 2014 LEAF Acenta til 274.890 kr. så her er prisen rigtig god. Kig eventuelt også på de forskellige links herunder.

Håber ikke jeg har glemt noget :-) Skriv gerne her eller over facebook hvis i har spørgsmål :-)


Her ses Nissan LEAF til venstre for en Renault ZOE





SPECIFIKATIONER

PRISER (inklusiv batteri): 

Nypris (Model 2014) fra 253.690 kr. - Brugtpris fra 179.500 kr. - Minilease 3.800 kr./mnd.

PRISER (eksklusiv batteri): 

Nypris (Model 2014) fra 209.690 kr.

MODEL: 5 dørs Hatchback - Lille mellem klasse

PASSAGERER: 5 Personer

MOTOR: 80 kW (109 HK)

BATTERI: 24 kWh

OPLADNING: J1772 (almindelig opladning op til 3,7 kW) - CHAdeMO (hurtig opladning op til 50 kW)

TOPHASTIGHED: begrænset til 145 km/t

RÆKKEVIDDE: 175 km (NEDC) - 130 km (Reel)

YDERLIGERE SPECIFIKATIONER: Datablad udgivet af www.danskelbilkomite.dk


Læs evt. om nogle af de andre elbil anmeldelser her





Mange Grønne Hilsner

Kasper Beck

2 kommentarer: